Biyogaz Nedir?

      Sanayileşmeyle birlikte artan enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılan sınırlı enerji kaynakları hem yüksek maliyetli hem de çevreye zarar vermektedir. Bunun tam aksine yenilenebilir bir enerji kaynağı olan biyogaz, üretiminde gereken hassasiyet ve teknik bilgi olmasına rağmen, kullandığı hammaddelerin atık ve artıklardan oluşması ve son ürünlerin tarımda kullanılabilir gübre olması sebebiyle çok caziptir.

Ayrıca biyogazın büyük bölümünü oluşturan metan gazının yakılmasıyla 0,62 litre gazyağı, 1,46 kg odun kömüre, 3,47 kg oduna, 0,43 kg bütan gazına, 12,3 kg tezeğe eş değer ısı elde edilmektedir. Bu araştırmada, biyogazın üretim aşamasını ve üretim tesislerini, hangi alanlarda kullanılabileceğini, çevreye ve kalkınmaya olan etkisini, dünyadaki ve Türkiye’deki yerini araştırdık.450pxbiogaspipes[1]

 

       Organik bazlı atık ve artıkların oksijensiz ortamda fermantasyonu sonucu ortaya çıkan renksiz - kokusuz, havadan hafif, parlak mavi bir alevle yanan bir gaz karışımıdır. Biyogazların bileşiminde organik maddelerin bileşimine bağlı olarak yaklaşık; % 40-70 metan, % 30-60 karbondioksit, % 0-3 hidrojen sülfür ile çok az miktarda azot ve hidrojen bulunur.

Powered by Blogger