BİYOGAZ ÜRETİMİNDE KULLANILAN HAMMADDELER

Biyogaz üretiminde kullanılan atıklar kaynaklarına göre hayvansal, bitkisel ve organik içerikli şehir ve endüstri atıkları olmak üzere üç çeşittir. Bu atıklar tek başlarına kullanılabileceği gibi, karıştırılıp da kullanılabilir.

Hayvansal atıklar: Sığır, at, koyun, tavuk gibi hayvanların gübreleri, insan dışkısı, mezbaha atıkları ve hayvansal ürünlerin işlenmesi sırasında ortaya çıkan atıklardır.

Bitkisel atıklar: İnce kıyılmış sap, saman, mısır artıkları, şeker pancarı yaprakları gibi bitkilerin işlenmeyen kısımları ile bitkisel ürünlerin işlenmesi sırasında ortaya çıkan atıklar. Bitkisel atıkların kullanılmasıyla elde edilen biyogazın üretim prosesi kontrolü aşırı önem taşımaktadır. Bu nedenle kırsal kesim de biyogaz üretimi için uygun bir hammadde değildir.

Organik içerikli şehir ve endüstriyel atıklar: Kanalizasyon ve dip çamurları, kağıt sanayi ve gıda sanayi atıkları, çözünmüş organik madde derişimi yüksek endüstriyel ve evsel atık sular biyogaz üretiminde kullanılmaktadır. Bu atıklar Özellikle belediyeler ve büyük sanayi tesisleri tarafından yüksek teknoloji kullanılarak tesis edilen biyogaz üretim merkezlerinde kullanılan atıklardır.

Atıklardan elde edilen biyogazın litre ve kg başına miktarları ve hacimce metan oranı tablodaki gibidir.

tablo

Bu atıklardan elde edilen biyogazın 1 metreküpü yakıldığında 4700-5700 kcal. ısı vermektedir. Bu da yaklaşık olarak:

•  0,62 litre gazyağının yakılmasıyla,
•  1,46 kg odun kömürün yakılmasıyla,
•  3,47 kg odunun yakılmasıyla ,
•  0,43 kg bütan gazının yakılmasıyla ,
•  12,3 kg tezeğin yakılmasıyla elde edilecek enerjiye eşit bir ısıdır. Ayrıca bu ısı 4,70 kWh elektrik enerjisine eşittir.

Powered by Blogger