BİYOGAZ ÜRETİMİNİN MİKROBİYOLOJİSİ

Biyogaz organik maddelerin oksijensiz şartlarda biyolojik parçalanması (anaerobik fermantasyon) sonucu oluşan ağırlıklı olarak metan ve karbondioksit içeren gazdır. Çeşitli organik maddelerin metan ve karbondioksite dönüşümü karışık mikrobiyolojik flora tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu oksijensiz bozunma sonucunda metan gazı üç aşamalı bir işlem sonucunda oluşur.

İlk aşamada hammaddede bulunan, karbonhidratlar, yağlar ve proteinler fermantative ve hydrolytic bakteriler tarafından karbondioksit, asetik asit ve büyük oranda çözülebilir uçucu organik maddelere dönüştürülür. Büyük oranda uçucu yağ asitleri oluşması sebebiyle bu aşama uçucu yağ asitlerinin oluşması olarak adlandırılır.

İlk aşamada oluşan uçucu yağ asitleri, asit oluşturan bakteriler tarafından asetik asit ve hidrojene dönüştürülür.

Üçüncü yani son aşamada ise, metan oluşturan bakteri grupları devreye girmektedir. Bir kısım metan oluşturan bakteriler CO2 ve H2'yi kullanarak metan (CH4) ve suyu (H2O) açığa çıkarırlarken, öteki bir grup metan oluşturan bakteriler ise ikinci aşama sonucunda açığa çıkan asetik asidi kullanarak CH4 ve CO2 oluşturmaktadırlar.

Üretilen tüm metanın %30'u birinci yolla %70'i ikinci yolla yapılmaktadır.

Bu üç aşamada, görev alan bakteri türlerinin optimum faaliyet sıcaklıkları ise şöyledir:

  • Sakrofilik Bakteriler: Optimum faaliyet sıcaklığı, 5- 25 °C
  • Mezofilik)Bakteriler: Optimum faaliyet sıcaklığı, 25- 38 °C
  • Termofilik Bakteriler: Optimum faaliyet sıcaklığı, 50- 60 °C

Biyogazın üretimi aşırı hassasiyet ve teknik bilgi gerektiren bir süreçtir. Bu nedenle, herhangi bir aksaklıkta verimli gaz üretimi söz konusu değildir.

Powered by Blogger