Biyogaz Üretim Tesisleri

Biyogaz Üretim Tesislerinin Çeşitleri

Biyogaz üretim tesisleri, ihtiyaca yönelik tasarlandıklarından farklı teknolojilerle üretilmektedirler ve tasarlanmaktadırlar.

Kapasiteye Göre Biyogaz Tesisleri

Biyogaz tesislerini kapasite olarak;

•  Aile tipi : 6 -12 m3 kapasiteli
•  Çiftlik tipi : 50 -100 -150- m3 kapasiteli
•  Köy tipi : 100- 200 m3 kapasiteli
•  Sanayi ölçekli tesisler : 1000 - 10.000 m3 kapasiteli şeklinde sınıflandırabiliriz.

Aile tipi biyogaz tesisleri özellikle Çin'de çok yaygın bir şekilde, kullanım yerlerine yakın yerlerde kullanılmaktadır. Aile tipi biyogaz tesisleri dışındaki diğer tesislerin çoğunda biyogazın oluştuğu ortam ısıtılarak optimum biyogaz üretimi sağlanmaktadır. Biyogaz üretiminde ortam sıcaklığının 35 ºC civarında olması istenir. Biyogaz tesislerinde ısı kontrolünün sağlanması amacıyla güneş enerjisinden yararlanılabileceği gibi en pratik ve yaygın kullanılan sistem, tesisin içine yerleştirilen sıcak sulu serpantinleridir.

Bir biyogaz üretim tesisinin görüntüsü

kocaeli[1]

Hammadde Beslemesine Göre Biyogaz Tesisleri

Biyogaz üretiminde kullanılan sistemler ham madde beslemesine göre üç ayrı grupta toplanmaktadır.
a. Kesikli (Batch) Fermantasyon

Tesisin fermantörü (üretim tankı) hayvansal ve/veya bitkisel atıklar ile doldurulmakta ve alıkoyma - bekletme süresi kadar bekletilerek biyogazın oluşumu tamamlanmaktadır. Kullanılan organik maddeye ve sistem sıcaklığına bağlı olarak bekleme süresi değişmektedir. Bu süre sonunda tesisin fermantörü (reaktörü) tamamen boşaltılmakta ve yeniden doldurulmaktadır.
b. Beslemeli - Kesikli Fermantasyon

Burada fermantör başlangıçta belirli oranda organik madde ile doldurulmakta ve geri kalan hacim fermantasyon süresine bölünerek günlük miktarlarla tamamlanmaktadır. Belirli fermantasyon süresi sonunda fermantör tamamen boşaltılarak yeniden doldurulmaktadır.
c. Sürekli Fermantasyon

Bu fermantasyon biçiminde fermantörden gaz çıkışı başladığında günlük olarak besleme yapılır. Sisteme aktarılan karışım kadar gazı alınmış çökelti sistemden dışarıya alınır. Organik madde fermantöre her gün belirli miktarlarda verilmekte, alıkoyma süresi kadar bekletilmekte ve aynı oranlarda fermente olmuş materyal günlük olarak fermantörden alınmaktadır. Böylece günlük beslemelerle sürekli biyogaz üretimi sağlanmaktadır.

Powered by Blogger