BİYOGAZIN KULLANIM ALANLARI

1.Biyogazın ısıtmada kullanımı

Biyogazın yanma özelliği bileşiminde bulunan metan (CH4) gazından ileri gelmektedir. Biyogaz, hava ile yaklaşık 1/7 oranında karıştığı zaman tam yanma gerçekleşmektedir. Isıtma amacıyla gaz yakıtlarla çalışan fırın ve ocaklardan yararlanılabileceği gibi termosifon ve şofbenler de biyogazla çalıştırılarak kullanılabilir.

Biyogaz, sıvılaştırılmış petrol gazı ile çalışan sobalarda da kolaylıkla kullanılabilmektedir. Biyogaz sobalarda kullanıldığında bünyesinde bulunan hidrojen sülfür (H2S) gazının yanmadan ortama yayılmasını önlemek üzere bir baca sistemi gerekli olmaktadır. Bu nedenle, daha sağlıklı bir ısınma için kalorifer sistemleri tercih edilmektedir.

2.Biyogazın aydınlatmada kullanımı

Biyogaz, hem doğrudan yanma ile hem de elektrik enerjisine çevrilerek de aydınlatmada kullanılabilmektedir. Biyogazın doğrudan aydınlatmada kullanımında sıvılaştırılmış petrol gazları ile çalışan lambalardan yararlanılmaktadır. Bu sistemde aydınlatma alevini artırmak üzere amyant gömlek ve cam fanus kullanılmaktadır. Cam fanus ışığı sabitleştirdiği gibi çıkan ısıyı geri vererek alevin daha fazla olmasını sağlamaktadır.

3.Biyogazın motorlarda kullanımı

Biyogaz, benzinle çalışan motorlarda hiçbir katkı maddesine gerek kalmadan doğrudan kullanılabildiği gibi içeriğindeki metan gazı saflaştırılarak da kullanılabilmektedir. Dizel motorlarda kullanılması durumunda belirli oranda (%18-20) motorin ile karıştırılması gerekmektedir.

Üretilen biyogazın haricinde; üretim sırasında oluşan fermente gübre, tarlaya sıvı formda uygulanabilir, granül haline dönüştürülebilir ya da beton ve toprak havuzda kurumaya bırakılabilir.

4.Biyogazın Doğalgaza Dönüşümü ve Aşamaları

Biyogaz üretildikten sonra belirli bir prosesten sonra bu gaz karışımı doğalgaza yükseltilebilmektedir. Bu prosesi ana hatlarıyla şöyle özetleyebiliriz:

• Biyogazın doğalgaza göre dizayn edilmiş araçlarda kullanılması için bu proses uygulanmaktadır.

• Biyogazı yükseltmek için kullanılan en yaygın teknoloji water scrubber teknolojisi ve PSA teknolojisidir.

Bu teknolojilerde iki ana adım vardır,

1. Gaz dan CO2 yi uzaklaştırmak, sülfür bileşikleri gibi minor contaminantlar CO2 gideriminden önce kaybolur.

2.Su çiğ noktası biyogaz yükseltilmesinden önce veya sonra ayarlanmalıdır.(prosese bağlı) Bütün bu kullanım alanlarıyla birlikte biyogazın üretimi dünya çapında artmaya başlamıştır. Ancak biyogaz kullanımı daha ziyade kombine ısı ve güç santralleri için kullanılmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda Avrupa’da 500.000 gaz yakıtlı (gas-fuelled) araç satılmasına rağmen, araçlarda başlıca fosil gaz kullanılmıştır. Bununla birlikte biyogaz bazı ülkelerde ulaştırma araçlarında kullanılmaktadır. İsveç’te yaklaşık 50 biyogaz dolum istasyonu vardır.

biyogaz-kullanim

Powered by Blogger