Biyogazlar Web Sitesi Açıldı

Günümüzde insanların ihtiyaçlarının karşılanmasında ve gelişmenin sağlıklı olarak sürdürülmesinde gerekli olan enerji özellikle sanayi, konut ve ulaştırma gibi sektörlerde kullanılmaktadır. Ancak daha çok tercih edilen sınırlı kaynaklardan elde edilen enerji; yaşantımızdaki vazgeçilmez yararlarının yanı sıra üretim, çevrim, taşınım ve tüketim esnasında büyük oranda çevre kirlenmesine de yol açmaktadır.

Çevreye zararı minimum seviyede olan ve geri dönüşümlü olan yenilenebilir enerjiler çevreye daha az zarar vermekte ve daha ekonomiktirler. Biyogazlar ise yenilenebilir enerji kaynakları arasında önemli bir yere sahiptir. Biyogazın enerji ürünü olarak kullanılması, hem ekonomik açıdan, hem de işlevsel olarak yararlıdır. Biyogaz üretiminde evsel atıklar, gıda artıkları, hayvansal atıklar gibi organik içerikli atıklar hammadde oldukları için bu maddelerin yarattıkları kirlilikte önlenmektedir. Ayrıca hayvansal artıkların kaynak olarak kullanıldığı üretim sonunda ortaya biyogazın yanında birde gübre ortaya çıkmaktadır. Bütün bu faydaların yanında ekonomik olmasıyla da gittikçe biyogazın önemi anlaşılmaktadır ve bununla birlikte biyogaza ilgide artarak sürmektedir.

Bu çalışmada; biyogaz kavramı açıklanıp, hangi tesislerde üretildikleri, tesislerin tasarımındaki hususlar, neden tercih sebebi olması gerektiği, dünyadaki ve Türkiye’deki kullanım alanları ve miktarları, Türkiye’de biyogazla ilgili denenmiş çalışmalar, çevreye ve ülkelerin kalkınmalarına karşı etkileri araştırılmış ve derlenmiştir.

Yapılan araştırma sonucunda biyogazın ekonomik ve çevre dostu bir enerji kaynağı olduğu, kullanım alanının çok geniş olduğu ihtiyaca göre tasarlanabilecek tesislerde üretilebileceği, dünyada ve ülkemizde biyogaza büyük bir ilginin olduğu görülmüştür. Bilgilendirme ve teşvik ile ülkemize çok faydalı bir yenilenebilir bir enerji kaynağı olabileceği aşikârdır.

biyogazlar.blogspot.com

Powered by Blogger